Diller

 | 

AnatoliaGöz

 |   
                              

Kornea

 Kornea, gözün en önünde yer alan ve görme iÅŸlevinde büyük rolü olan gözün saydam tabakasıdır.Gözün bozuk olan korneasının (saydam tabaka) saÄŸlam bir kornea ile deÄŸiÅŸtirilmesi iÅŸlemine '' KORNEA NAKLİ '' veya tıp dilinde '' KORNEA TRANSPLANTASYONU'' ya da ''KERATOPLASTİ'' adı verilir. Kornea Nakli (keratoplasti) ,gözün saydam tabakasının saydamlığının bozulduÄŸu veya yok olduÄŸu, ya da ÅŸeklinin bozulduÄŸu hastalara yapılır.   

           

 

KORNEA (SAYDAM TABAKA) HANGİ DURUMLARDA BOZULUR ?

Kornea naklini gerektiren durumlar şunlardır :

 •  Kornea tabakasına ait yara, iltihapları (örneÄŸin herpetik keratit, mikrobik keratit)  sonucu korneanın saydamlığının bozulması

•  Kornea tabakasının saydamlığının kendiliÄŸinden bozulması ( kornea distrofisi denilen hastalıklar)

•  Kaza sonucu (kesici, delici cisimlerle veya kimyasal maddelerle) kornea tabakasının yaralanmasıyla saydamlığının bozulması

•  Daha önce geçirilen bir göz ameliyatından sonra (örneÄŸin katarakt ameliyatı) kornea tabakasının su tutarak ÅŸiÅŸmesi sonucu, kornea ödemi adı verilen durumun ortaya çıkmasıyla kornea saydamlığının bozulması ve görmenin azalması

•  Kornea saydamlığının bozulmayıp kornea ÅŸeklinin ileri derecede bozularak korneanın deforme olması (örneÄŸin keratokonus)

EÄŸer Kornea Nakli (keratoplasti) yapılan gözün kornea dışındaki tabakaları saÄŸlam ise en iyi koÅŸullarda görme düzeyi tam görmeye ulaÅŸabilir. Katarakt hastalarında, Kornea Nakli (keratoplasti) ile aynı anda katarakt ameliyatı da yapılıp göz içi merceÄŸi yerleÅŸtirilebilir. Ancak gözün durumu o anda katarakt ameliyatı için uygun deÄŸilse önce Kornea Nakli (keratoplasti) yapılır. Daha sonra ikinci ameliyatla da katarakt alınır.

KORNEA NAKLİ AMELİYATI HANGİ AMAÇLARLA YAPILIR ?

Kornea Nakli (keratoplasti) ameliyatı deÄŸiÅŸik amaçlarla yapılabilir. En çok optik amaç, yani bozulmuÅŸ olan görmeyi düzeltmek söz konusudur. Burada, hastanın saydam tabakasının bozulması (bulanıklaÅŸması, beyazlaÅŸması veya ÅŸekil deÄŸiÅŸtirmesi) sonucu azalan görmesinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu durumda görmenin artması için gözün retinasının (sinir tabaka) saÄŸlam olması ÅŸarttır. Ancak, bazen retina tabakası saÄŸlam olmadığı halde görme yönünden bir kazanç saÄŸlanamayacağı peÅŸinen bilinerek sadece kozmetik amaçla da bu ameliyat yapılabilir. Yine benzer ÅŸekilde, kornea tabakasında kapanmayan yaralar veya delinme riski söz konusu ise tedavi amacıyla Kornea Nakli (keratoplasti) ameliyatı uygulanabilir.

 

KORNEA NAKLİ İÇİN GEREKLİ KORNEA ( SAYDAM TABAKA) NEREDEN ALINIR ?

Kornea Nakli (keratoplasti) için gerekli saydam tabaka ölen kiÅŸilerin gözlerinden saÄŸlanmaktadır. Ancak her ölen kiÅŸinin korneası bu amaç için uygun olmamaktadır. Öncelikle ölen kiÅŸide herhangi bir göz rahatsızlığı bulunmamalı, göz ameliyatı geçirmemiÅŸ olmalı, kornea tabakası tamamen saÄŸlam ve saydam olmalıdır. Ayrıca ölen kiÅŸide mikrobik, hastalıklar, kanser türü hastalıkların bulunmaması ve uzun süre komada kalmamış olması gerekmektedir.

 

KORNEA NAKLİ AMELİYATI NASIL YAPILIR ?

Gözü bir saat gibi düÅŸünürsek, saatin camının (göz korneası) deÄŸiÅŸtirilmesi iÅŸlemi gibidir. DeÄŸiÅŸtirilen saydam kornea dokusu düÄŸme biçiminde ölü gözü korneasından temin edilir. Bu kısmın büyüklüÄŸü ancak bir mercimek tanesinin çapı kadardır.

Nakil iÅŸlemi, göz yapısının saÄŸlam olduÄŸu ancak kornea dokusunda bulanıklık, leke ve düzensizlik olan gözlere uygulanır. Korneadaki leke, estetik veya görmeyi saÄŸlamak üzere optik amaçlı olarak ameliyatla saydam kornea ile deÄŸiÅŸtirilir. Korneanın inceldiÄŸi, düzensizleÅŸtiÄŸi, bombeliÄŸinin bozulduÄŸu hastalarda da Kornea Nakli (keratoplasti) yapılmaktadır. Ameliyatın faydalı olup olmayacağı göz doktorunun muayenesi sonucunda belirlenir. Ameliyat sonrası dikkatli takip ve bakım gereklidir. Aksi taktirde nakledilen kornea dokusu reddedilebilir.

Kornea nakil ameliyatı öncesi gözün görme potansiyeli deÄŸerlendirilir. Åžaşılık, göz tembelliÄŸi, göz tansiyonu, retina ve göz sinir hastalıkları, iltihabi hastalıklar, göz yaşı hastalıkları, viral hastalıklar araÅŸtKornea Nakli (keratoplasti) ameliyatı hastanın yaşına, genel durumuna ve gözün özelliklerine göre lokal veya çoÄŸunlukla genel anestezi ile yapılır. Önce hastanın problemli kornea tabakası özel aletlerle yuvarlak olarak çıkarılır. Aynı büyüklükte kesilen verici korneası mikroskop altında çok ince ipliklerle alıcı göze dikilerek yerleÅŸtirilir.

 

KORNEA NAKLİ AMELİYATI RİSKLİ BİR AMELİYAT MIDIR ?

Her ameliyatta olduÄŸu gibi Kornea Nakli (keratoplasti) ameliyatında da kanama, mikrop kapma gibi genel bazı riskler söz konusudur. Bunun dışında, ameliyat sonrası dönemde oluÅŸabilecek bu ameliyat için özel bazı problemler olabilir. Bunlardan en sık rastlanılanı, yüksek astigmatizmadır. Ayrıca, doku reddi de karşılaşılabilecek problemlerdendir.


KORNEA NAKLİ (KERATOPLASTİ) , GÖZ NAKLİ MİDİR ?

Kornea Nakli (keratoplasti) genelde halk arasında 'göz nakli ' olarak adlandırılır. Ancak, korneada göz tümden nakil edilmez. Gözün bozuk olan korneasının saÄŸlam bir kornea ile deÄŸiÅŸtirilmesi iÅŸlemine '' Kornea Nakli (keratoplasti) ' veya tıp dilinde '' kornea transplantasyonu'' ya da ''keratoplasti'' adı verilir. Kornea Nakli (keratoplasti) ; gözün önünde ' kornea ' adı verilen bir saydam tabakanınnaklidir.


KORNEA NAKLİ (KERATOPLASTİ) HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR ?

Kornea
tabakasına ait yara, iltihapları (örneÄŸin herpetik keratit, mikrobik keratit) sonucu korneanın saydamlığının bozulması. Kornea tabakasının saydamlığının kendiliÄŸinden bozulması ( kornea distrofisi denilen hastalıklar). Kaza sonucu , kornea tabakasının yaralanmasıyla saydamlığının bozulması. Daha önce geçirilen bir göz ameliyatından sonra (örneÄŸin katarakt ameliyatı) kornea tabakasının su tutarak ÅŸiÅŸmesi sonucu, kornea ödemi adı verilen durumun ortaya çıkmasıyla kornea saydamlığının bozulması ve görmenin azalması. Kornea saydamlığının bozulmayıp, kornea ÅŸeklinin ileri derecede bozularak deforme olması (örneÄŸin keratokonus).

Live Chat